evropea.com - Форум здраве.Всичко за вашето здраве

Категория => Уши, нос и гърло => Темата е започната от: в Май 12, 2009, 10:29:07Титла: Синузит
Публикувано от: в Май 12, 2009, 10:29:07
Описание на синузит

Възпалителните заболявания на околоносните кухини,  максиларните (горно челюстни околоносни синуси),челните синуси, решетъчният лабиринт и сфеноидалният клиновидният синус  се наричат синуити. Те биват остри и хронични.
Причини за синузит
За тяхното проявяване честа причина е хремата. Важна роля играят също  изкривяването на носната преграда, наличието на увеличена трета сливица, предразположението на организма към заболявания на кожата и лигавицата. Синуитът може да се развие и при грипни  и грипоподобни заболявания, при заболяване на зъбите, когато корените на зъбите стърчат в максиларните синуси и инфекцията от болния зъб премине в синуса - одонтогенен  синуит. Причинителите на синусите са най-различни болестотворни микроорганизми. При хрема освен възпаление на носната лигавица, има възпаление и на лигавицата,на околоносните кухини -синусите. Поради това, ако хремата (лекувана или нелекувана) не премине за срок от  една седмица, трябва да се мисли за възпалителен процес в синусите. Когато възпалителният процес е обхванал повече от един синус, заболяването се нарича  пансинуит.
Симптоми на синузит
 Най-честото оплакване на болните от синуит е главоболието. При острите форми има и повишена температура, липса на апетит, отпадналост и лесна уморяемост. От едната или от двете ноздри изтича слузно-гноен или чисто гноен секрет. При  възпаление на максиларния синус, болката е в областта ,на кучешката ямка и горните зъби, при заангажиране и на решетъчния лабиринт (което става много често) болката е в корена на носа и вътреочния  очен ъгъл. Когато има синуит  на челните синус, болката е съсредоточена в челото и се усилва  при почукване в областта под и над веждите. Когато пък има заболяване на сфеноидалния (клиновидния) синус - главоболиетo е в тилната област на главата по дълбочина на орбитите. Обикновено при заболяване на околоносните кухини се запушват,едната или двете ноздри, намалява или напълно изчезва, а гнойният ексудат изтича от носа или се стича в глътката на болния.Гнойното  течение при острите синуити е по-обилно от  това при хроничните.
Лечение на синузит
 Лечението на  острите и хроничните синуити трябва да е провежда навреме, за да не, се стигне до усложнения. За да не се стигне до остро или хронично възпаление на околоносните  кухини, необходимо е да се лекува веднага всяка ,новопояваща  се хрема, въпреки че се счита за невинно заболяване. Усложненията на синуитите могат да бъдат орбитални и вътречерепни. Най-честите са орбиталните усложнения - оток на клепачите, възпалние на надкостницата  на орбитата, образуване на абсцес под нея, флегмон на самата орбита, възпаление на очния нерв и др. Инфекцията обикновено идва от възпаления синус - преминава през  стената му и нахлува в орбитата или клепача .

Много  по-тежки, макар и много по-редки, са вътречерепните усложнения от синусен произход. Инфекцията - често идва от челния синус, а по-рядко от останалите синуси. Нахлула във вътречерепното пространство, тя може да предизвика възпаление на мозъчната обвивка – менингит, а също и абсцес на мозъка. За тези компликации трябва да се мисли и да се търси своевременната  намеса на специалиста с оглед тяхната правилна и своевременна диагноза, както и за тяхното незабавно лечение.

д-р Хр.АпостоловТитла: Re: Синузит
Публикувано от: Damian в Януари 05, 2010, 04:36:59
Много неприятна болоест. Страдам от хроничен синузит и съм предприемал ли не лечения, като повечето терапии само имат облекчаващ и ефект. Най-вече наблягам на традиционните похвати на лечение. Ежедневните профилактики, като нагревки и промиване с вода и сол. Спрях да използвам всякакви антибиотици. Наскоро открих едно лекарство, което много ми помага в най-тежките ситуации. Продукта е на растителна основа - екстракт от циклама. Назодрен се казва. Не е много популярно, но се намира по аптеките.
Пожелавам здрава нова година!


Титла: Re: Синузит
Публикувано от: Veni в Януари 05, 2010, 10:29:53
Здравей, Damian и аз имам синузит. Моля те разкажи по-подробно за назодрен?Благодаря ти!


Титла: Re: Синузит
Публикувано от: Damian в Януари 06, 2010, 06:18:02
Здравей Вени!
Отдавна бях чувал за лечението с циклама. Всъщност лечението с циклама е известно на човечеството от преди 25 века, според източниците. Не пробвах с  домашна  циклама, защото  прочетох противоречиви мнения за ефекта. А за този Назодрен знаех от личната ми лекарка, но все още го нямаше в България до скоро. Сега мисля, че го има в големите аптеки. Хубавото е че растителен продукт. По прицип се оптивам да избягвам антибиотици. Приема се един път дневно. И до седмица при мен имаше траен ефект. Още при първия прием ми отпуши носа, съпроводено със обилно отделяне на секрет. Малко щипе но за кратко. Ако те интересува нещо друго, питай.


Титла: Re: Синузит
Публикувано от: Veni в Януари 07, 2010, 11:56:26
Има чувствителни очи и затова много внимавам какво пиремам като лекарства. Понякога лицевата си част чувствам като блокирана, особено ,когато имам много събран секрет. Ти имаш ли такова усещане? И мислиш ли че този препарат не дразни очите?


Титла: Re: Синузит
Публикувано от: Damian в Февруари 02, 2010, 03:20:52
Вени, незнам какво да ти кажа. Назодрена е леко лютив. Освен че предизвиква отделяне на целия секрет от носа, също и очите се насълзяват предполагам че ще ти подразни очите. Не знам ако ти е болезнено това усещане по-добре да не пробваш. Иначе аз съм много доволен. За сега нямам проблеми. Иначе преди имах подобно усещане като твоето, все едно ми бяха запълнени кухините с гипс.


Титла: Re: Синузит
Публикувано от: TodorGeorgiev654 в Юни 01, 2014, 04:15:21
И аз имам синозит, но ме боли само в определени сезони, най-вече есен и зима.


Титла: Re: Синузит
Публикувано от: PetarStoev452 в Юни 23, 2014, 01:47:03
Гадна работа, винаги на определен сезон те боли ...


Титла: Re: Синузит
Публикувано от: TodorPetkov63 в Юли 21, 2014, 07:13:53
С малко лечение намалява болката.


Титла: Re: Синузит
Публикувано от: AsenPetrovv60 в Юли 29, 2014, 04:54:43
Гадна работа, ама какво да правиш.


Титла: Re: Синузит
Публикувано от: AsenStoev50 в Септември 07, 2015, 01:46:14
За всичко има лечение в природата!


Титла: Re: Синузит
Публикувано от: PetarStoykov1 в Декември 06, 2015, 01:45:14
Билките са истината според мен :)


Титла: Re: Синузит
Публикувано от: JuliPetkov80 в Януари 31, 2018, 07:34:41
Днес доста ме боляха синусите. Аз лично се справям с инхалации от лайка и сода, но временно облекчава.


SimplePortal 2.1.1