evropea.com - Форум здраве.Всичко за вашето здраве

Категория => Вагина => Темата е започната от: в Май 13, 2009, 11:06:50Титла: Хламидии
Публикувано от: в Май 13, 2009, 11:06:50
Хламидии.Описание на хламидии

Хламидиите са една от най-често предаваните бактериални зарази по полов път.

Начини на предаване

Предава се при вагинален, анален или орално-генитален секс. Жените са изложени на по-го-лям риск да я прихванат и при тях симптомите са по-силно изразени. Най-малко 70% от жените, имали полов контакт със заразен мъж, получават инфекцията, докато при мъжете, които спят със заразени жени, този процент е по-малко от 50.

Поставяне на диагноза

Често заразата при жените е асимптоматична, за¬това е трудно да се постави диагноза. А не се ли постави диагноза, инфекцията се развива и представлява една от основните причини за безплодие при жените. Тъй като е асимптоматична, заразата често се придвижва по възпроизводителния тракт и нанася вреди преди да бъде открита. 

Симптоми при хламидия

Макар по-леките форми на хламидия да нямат ясно изразени симптоми, по-сериозните случаи може да са придружени със следните прояви:
 болки в долната част на корема,
 нередовен менструален цикъл,
гадене
повръщане
треска
болка при полов акт

Макар никой от изброените симптоми да не означава непременно, че имате хламидия, те не бива да бъдат пренебрегвани. Ако има опасност да страдате от хламидия или друга болест, предавана по полов път, най-добре е незабавно да се консултирате с лекар.

Лечение на хламидия

Хламидията се лекува с антибиотици. Партньорът ви също трябва да се лекува. Не се ли вземат мерки, тя се развива. Засега антибиотиците са неджно средство при лечение на хламидии.SimplePortal 2.1.1