evropea.com - Форум здраве.Всичко за вашето здраве
Март 21, 2018, 10:53:23 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

КАРТИЧКИ ЗА ИМЕНИ ДНИ
 
  Заглавна Страница   Forum   Помощ Търси Вход Регистрирай  
* СОЦИАЛНА МРЕЖА. СРЕЩНИ СВОЯ ДВОЙНИК

* evropea.com
 
 
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

* Онлайн
Dot Online Guests : 2
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 2

* Реклами

* Времето

* ВСИЧКО ЗА СВИНСКИЯ ГРИП

Спонсорирана връзка

РекламаСтраници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Декубитус, пролежка, декубитални рани  (Прочетена 1101 пъти)
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 100


Профил Ел. поща
« -: Септември 20, 2009, 11:36:19 »
ОтговорОтговор

Причини за декубитус, пролежка /декубитални рани/
Пролежката е много неприятно усложнение при оперирани, дълго лежащи и изтощени болни. Тя се явява предимно на ония места по тялото, където поради липса на мускулатура и подкожна мазна тъкан костите са покрити само с кожа. Тия места са: областта на сакралната кост, плешките, големите трохантери на бедрената кост, лактите и петите. Тук кожата се притиска между костта и леглото и се получава разраняване-пролежка. Ясно е, че към декубитус са предразположени ония болни, които лежат неподвижно и в едно и също положение (намиращите се в безсъзнание, оперираните, които не задържат урина или изпражнения, и пр.). Освен това обаче от голямо значение са неравностите по леглото, грубото бельо, гънките по чаршафите или дрехите, трохите от хляб в леглото и пр.
Пролежката се дължи на смущение на кръвообращението на дадено място, където има притискане на кожата. По-късно вследствие инфекция се явява възпалителен процес и даже умъртвяване на тъканта.
Симптоми на декубитус, пролежка /декубитални рани/
Декубитусът обикновено започва с появата на червено болезнено петно, което впоследствие се превръща в повърхностна или дълбока язва. Често тя заздравява с образуване на белег. Понякога обаче се развива по-значителна некроза или гангрена.
Профилактика на декубитус, пролежка /декубитални рани/
За да се избегне появата на пролежка, трябва да се внимава болните да не лежат дълго време в едно и също положение. Важно условие за избягване на пролежките е чистотата на болните и изрядността на леглото. Оперираните трябва да се поддържат винаги чисти и подсушени. Леглото трябва да бъде винаги чисто, без неравности по дюшека, чаршафите, почистено от трохи и други частици. Бельото на оперирания трябва да се сменя често. Ежедневно трябва да се прави преглед на дълго лежащите болни, особено по тия места на кожата, които са предразположени към образуване на декубитус, и при най-малкото съмнение да се предупреди лекаря. Два пъти на ден трябва да се разтрива застрашените местa с камфоров спирт и обилно да бъдат талкирани.
Спешни мерки при декубитус, пролежка /декубитални рани/
При появата на декбитус усилията се насочват към спиране на развитието му. За целта се употребяват гумени кръгове, гумени възглавници и гумени дюшеци. Най-често се употребява гуменият кръг. Такъв се поставя и под болни, които са застрашени от появата на
декубитус.    
Превръзката на декубиталните рани трябва да става при най-голямо спазване на асептиката, тъй като те се инфектират много лесно.
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Рекламите

* EU Directive


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.1.1