Цирей.Фурункул

(1/1)

:
Описание на цирей
Циреят (фурункулът) е добре познато дълбоко гнойно възпаление на кожата. Гноеродните бактерии причинават в близост до косъма малкогнойно мехурчи , след което инфекцията про-никна в дълбочината на космената торбичка и там около нея се развива гнойно възпаление. Гнойното възпаление обхваща както кожата, така и подкожната тъкан. Кожата  на мястото на образуващия се цирей е болезнена, зачервена, отекла и  сферообразно надигната над околната кожа. След 5-6 дни  циреят нагноява. Неговите размери се увеличават. В центъра му се образува отвърстие, запълнено с умъртвена тъкан от корена  на косъма - т. нар. жило н а ци рея. След отделянето на жилото инфилтратът и отокът около него се разнасят  и се образува язва, която се запълва с новообразувана тъкан.
Причини за цирей
Причини за появата нa циреи са: малки травми, триене на кожата, замърсяване, отслабване на защитните сили на организма, захарна болест и др.
Симптоми при цирей
Циреите могат да се локализират навсякъе, където има косми - по лицето, врата, ръцете, бедрата, седалището и т. н. Особено опасно и бурно се развиват циреите по носа, горната устна, клепачите. Те се съпровождат с големи отоци и при несвоевременно лечение могат да доведат до сериозни усложнения - менингит, сепсис (отравяне на кръвта) .и др. При тези особености и тежки локализации се наблюдават и общи увреждания на организма - висока температура с втрисане, главоболие, повръщане, отпадналост. Броят на циреите може да бъде различен. При наличие на много циреи, които се задържат по-дълго време и имат склонност  да повтарят, говорим за фурункулоза. Тя се среща най-често у изтощени хора, диабетици, алкохолици и др. Сливането на  няколко цирея в един общ голям гнойник се нарича карбункул (слепок).
Лечение на цирей
Местното лечение на цирея се състои в прилагането на средства, които довеждат до ускоряване на узряването му. 3а тази цел се препоръчва имиването на цирея 1-2 пъти дневно  с чист ихтиол, който се покрива с тънък слой марля, както и прилагането  на суха топлина (ултратерм). След отделяне  на жилото в центъра на цирея се поставя чиста марля, напоена с риванол. Необходимо е да се знае, че циреят не тр ябва да с е изстисква. Околната кожа се обтрива с камфоров,спирт или 1 %салицилов спирт, за да не се разпространява инфекцията. Космите около цирея трябва да се острижат, а не да се бръснат. При наличие на големи фурункули или такива, разположени по лицето, се прилагат по предписание на лекар локални  антибиотици или се прави оперативно срязване. Болният от фурункулоза не трябва да се къпе. Препоръчва се на болния да не употребява дразнещи храни, подправки , алкохол. Количеството  на захарта трябва да се намали. Необходимо е да се вземат в по-голямо количество витамини,  най-вече витамин В комплекс (съдържа се пълноценно в бирената мая ,витамин С и др. Организмът трябва системно да се закалява. Препоръчват се слънчеви бани.

Hero:
Имам фурункулоза от 10 години. Пил съм какви ли не лекарстава, антибиотици също. Възпаленията намляват, докат опия антибиотика след това нещата се повтарят.Питам се дали има решение н амоя проблем. Помогнете , ако знаете. ??? ??? ??? ??? ???

Hero:
Четох,че ако се засили имунната система фурункулитът може да изчезне. Дали някой знае подходящо лекарство за засилване на имунната система?

hali:
Ето билкови рецепти срещу циреи:
Циреи (Furunculosis)
Rp. НЬ. Teucгii роli (ст. бяло подъбиче)
Rad. Sarsaparillae (кор. сарсапарила)    по 50 г
НЬ. Agrimoniae (ст. камшик)
 НЬ. Equiseti (ст. хвощ)
Fol. Urticae (лис. коприва)    по 30 г
НЬ. Taraxaci (ст. глухарче)
   Sem. Lini (ленено семе)    по 20 г
НЬ. Violae tric (ст. трицветна теменуга)
   FI. Сhаmоmillае (цв. лайка)    по 25 г
М. f. species! (Да се смеси!)

Начин на употреба: 2 супени лъжици от билките се варят в 0,5 л  вода 5 мин. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. Външно се прави, лапа от ленено семе. Тази рецепта се дава в случай на непрекъснато появяване на  циреи по тялото.
Или
   Rp. Rad. Bardanae (кор. пирей)    50 г
НЬ. Teucrii роli (ст. бяло поддъбичe)
   НЬ. Agrimoniae (ст. камшик)    по 10 r
М. f. species! (да се смеси!)
Начин на на употреба: 2 супени лъжици от билките се варят в 0,5 л  вода 5 мин. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. Външно се прави, лапа от ленено семе. Тази рецепта се дава в случай на непрекъснато появяване на  циреи по тялото.

Navigation

[0] Message Index