evropea.com - Форум здраве.Всичко за вашето здраве
Март 19, 2018, 03:05:50 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

КАРТИЧКИ ЗА ИМЕНИ ДНИ
 
  Заглавна Страница   Forum   Помощ Търси Вход Регистрирай  
* СОЦИАЛНА МРЕЖА. СРЕЩНИ СВОЯ ДВОЙНИК

* evropea.com
 
 
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

* Онлайн
Dot Online Guests : 2
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 2

* Реклами

* Времето

* ВСИЧКО ЗА СВИНСКИЯ ГРИП

Спонсорирана връзка

Реклама


* Последно мнение от форума
xx Re: Шум в ушите
[Уши, нос и гърло]
JuliPetkov80
Януари 31, 2018, 07:38:33

Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Витилиго  (Прочетена 2030 пъти)
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 100


Профил Ел. поща
« -: Април 17, 2009, 03:24:51 »
ОтговорОтговор

Описание на витилиго
 Хубавият тъмен тен на кожата се дължи на кожния пигмент (меланин) . При загуба или намаление на пигмента се получава обезцветява не на кожата. Понякога, макар и рядко, кожният пигмент може да липсва от рождение, напр. у албиносите липсва пигмент както в кожата, така и в косите, и в ретината на очите. Това са хора с бяла кожа, бели коси и червени очи. По-рядко липсата на пигмент от рождение може да засегне само една ограничена област, например кичур коси на главата. Това се приема като оригинална красота и има жени, които изкуствено изрусяват косите си над челото. Най·често човек се ражда с нормално оцветена кожа. В някой момент обаче пигментът на кожата се загубва на определени места, без предварително да е имало някакви оплаквания от кожата.
Симптоми при витилиго
Появяват се бели петна, известни под името витилиго. Те са с различна форма и големина и са разположени навсякъде по кожата, като понякога са относително симетрични (клепачите на очите, двете китки и т. н.). В действителност като че ли пигментът е избелял и се е натрупал в периферията на бялата петно в здравата кожа, която изглежда по-силно оцветена. Витилигото е неприятен козметичен недостатък, особено, ако засяга откритите части на тялото (лице, шия, деколте, ръце и др.) и поради съмнителния успех от лечението му. При хора веднъж появилите се бели петна не сe изменят с месеци и години, а при други първоначално появилите се бели петна постепенно разрастват и се сливат помежду си, като могат да обхванат големи участъци от кожата. При облъчване на слънце - пролет и лято, обезцветените места изпъкват по-силно, защото околната здрава кожа  пигментира по-силно, а белите петна остават непроменени. През зимата нормалната кожа избледнява и разликата между белите петна и здравата кожа отчасти се заличава, поради което те стават по-трудно забележими. В обезцветените кожни участъци и космите се обезцветяват.
Кои са предразположени към витилиго?
От витилиго заболяват повече млади хора, предимно жени. По-често се появява у хора с тъмна кожа. Обикновено липсват субективни оплаквания.
Причини за витилиго
Причините за това заболяване не са известни. Предполага се участието на нервната система, на жлезите с вътрешна секреция. Нарушена е биохимичната синтеза на кожния пигмент, който не се произвежда от пигментообразуващите клетки.
Лечение на витилиго
Лечението е трудно и често безрезултатно. Депигментираната кожа лесно изгаря от слънчевите лъчи и трябва да се запазва със слънце защитни кремове. За замаскиране на разликата между белите петна и здравата кожа се използуват подходящи фон дьо тен и пудри. В случаите, когато обезцветените петна са повече от нормалната кожа, може да се прибегне до обезцветяване на здравата кожа с помощта на избелващи  вещества.За лечението на витилигото се използуват фотосенсибилизиращи вещества, които правят кожата по-силно чувствителна  къмултравиолетовите лъчи. Използува се 10% спиртен разтвор от бергамотово масло (локумена есенция) или специалитетът меладинин. Намазва се само обезцветеното петно и се облъчва дозирано на слънце или на ултравиолетови лъчи. Облъчването трябва да става с предварително разреден разтвор от меладинин (1 към 4) или с бергамотовата есенция, като предварително се изпитва чувствителността на кожата към лъчите. Излагането на облъчване трябва в началото да е съвсем краткотрайно, защото в противен случай се получават неприятни изгаряния на кожата. Наблюденията на кожни клиники доказаха, че относително най-добре се повлиява витилигото при морелечение. С успех може да се използува препарата ксанторин.
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Рекламите

* EU Directive


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.1.1