evropea.com - Форум здраве.Всичко за вашето здраве
Февруари 19, 2018, 01:57:09 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

КАРТИЧКИ ЗА ИМЕНИ ДНИ
 
  Заглавна Страница   Forum   Помощ Търси Вход Регистрирай  
* СОЦИАЛНА МРЕЖА. СРЕЩНИ СВОЯ ДВОЙНИК

* evropea.com
 
 
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

* Онлайн
Dot Online Guests : 1
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 1

* Реклами

* Времето

* ВСИЧКО ЗА СВИНСКИЯ ГРИП

Спонсорирана връзка

Реклама


* Последно мнение от форума
xx Re: Шум в ушите
[Уши, нос и гърло]
JuliPetkov80
Януари 31, 2018, 07:38:33

Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Нефрит  (Прочетена 1399 пъти)
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 100


Профил Ел. поща
« -: Май 01, 2009, 11:36:18 »
ОтговорОтговор

Описание и симптоми  на остър нефрит
При децата и подрастващите острият нефрит обикновено  протича с характерни изяви - болка в кръста, отоци по крепачите, намаляване количеството на урината, често кървава урина, повишено кръвно налягане. Общото състояние е силно засегнато. Нерядко се наблюдават гърчове, немотивиран задух, стягане в гърдите от типа на т.нар. сърдечна астма.
При възрастните острият нефрит започва често нетипично - с лек, едва забележим оток, незначителни изменения на урината, но с тежки сърдечносъдови прояви - високо кръвно налягане (особено диастоличното -ниското), сърцебиене, силно пристягане в сърдечната област.
Разпознаване на остър нефрит
Разпознаването на острия нефрит (специално в типично изявените случаи и при децата) не среща особени затруднения. По-трудно е разпознаването му в нетипичните случаи и у възрастните хора. Поставянето на диагнозата се основава освен на клиничнпте прояви и разказа на болния също така и на грижливото и многократно изследване на урината и кръвта, сърцето, очните дъна.
Прогнози при остър нефрит
Протичането и изходът на острия нефрит биват различни в отделните случаи. В по-леките случаи и при деца и подрастващи болестта показва склонност към постепенно затихване. Най-рано се нормализира кръвното налягане - след 4-5 седмици от началото на заболяването. По-късно изчезват и другите прояви - към 3-4-ия месец. Приема се, че при благоприятен ход на заболяването пълно възстановяване настъпва след около 1 година. В около 5% от болните болестта преминава в хронична форма. При възрастните болни острият нефрит протича в много случаи нетипично - само с някои клинични или лабораторни находки (например само с повишено кръвно налягане н с незначителни изменения в урината). Въпреки тази оскъдност и нехарактерност на клиничните прояви и лабораторните находки острият нефрит у възрастните протича по-неблагоприятно. В много случаи той води до тежки сърдечно-съдови нарушения преминава в хронично заболяване 4-5 пъти по-често, отколкото у младите болни.
Профилактика на остър нефрит
За предпазване от остър нефрит след всяко боледуване от  ангина, простуда или грип трябва да се направят неколкократни проверки на урината и при най-малките изменения болният да остане на легло.
Лечение на остър нефрит
При всяко подозрение за остър нефрит болният трябва да остане на легло в продължение на 2-3 седмици. Препоръчва се топло на кръста и краката. Ако обаче в урината има кръв, топло не се слага. Препоръчваните по-рано режими на глад и жажда днес не се прилагат. Своевременното лечение на острия нефрит е най-сигурната гаранция за добър изход на заболяването и избягване на прехода в хронично заболяване. Това лечение обаче не трябва в никакъв случай да се провежда от некомпетентни хора, а да се повери колкото може по-рано на лекар, за да се пердотварти усложнения от острия нефрит.

проф. Г. Маждраков

Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Рекламите

* EU Directive


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.1.1