evropea.com - Форум здраве.Всичко за вашето здраве
Март 19, 2018, 02:50:33 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

КАРТИЧКИ ЗА ИМЕНИ ДНИ
 
  Заглавна Страница   Forum   Помощ Търси Вход Регистрирай  
* СОЦИАЛНА МРЕЖА. СРЕЩНИ СВОЯ ДВОЙНИК

* evropea.com
 
 
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

* Онлайн
Dot Online Guests : 3
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 3

* Реклами

* Времето

* ВСИЧКО ЗА СВИНСКИЯ ГРИП

Спонсорирана връзка

Реклама


* Последно мнение от форума
xx Re: Шум в ушите
[Уши, нос и гърло]
JuliPetkov80
Януари 31, 2018, 07:38:33

Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Анемия  (Прочетена 3111 пъти)
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 100


Профил Ел. поща
« -: Април 05, 2009, 05:54:45 »
ОтговорОтговор

Описание на анемия
Анемията е болестно на състояние, при което има намаление на броя на червените кръвни клетки  (еритроците) и хемоглобина. При това обемът на кръвта маже да е намален, а може и да е непроменен.
Причини за анемия
 Причините за възникване на анемията са различни. Една от честите причини за възникване на анемията е кръвозагубата, която настъпва при нараняване, при кървяща язва на стомаха или дванадесетопръстника, при разширени вени на хранопровода, при аборт, раждане или други гинекологични заболявания, при обилен кръвоизлив от носа, при хемороиди и др. Това е т. нар. след кръвоизливна анемия. Когато не е тежка, тя не е - опасна. След спиране на кръвотечението загубената кръв бърза се възстановява. При обилна кръвозагуба болният може да изпадне в тежко шоково състояние, което може да застраши живота. Налага спешни мерки спиране на кръвотечението и възстановяване на загубената кръв (кръвопреливане). Червените кръвни клетки се образуват в костния мозък.
Причини за желязнонедоимъчна анемия
За нормалното им образуване, узряване и постъпване в кръвта играят роля много  фактори. Ще се спрем на два фактора: желязото и витамин B12. Когато в организма не постъпва достатъчна желязо (главно паради смущения в неговото всмукване в червата), възниква така наречената желязо недоимъчна анемия или хлор анемия. Тя се среща главно при жени между 30 - и 50-годишна възраст. Тези болни страдат едновременна от заболяване на стомаха с намалена киселинна секреция.
Симптоми на желязнонедоимъчна анемия
Заболяването започва постепенно и незабелязано с отпадналост, главоболие, виене на свят, понякога парене на езика, изтръпване на крайниците. Лечението с железни препарати и изкуствен стомашен сок дава много добри резултати.
Причини за пернициозна анемия
При недостиг на витамин B12 се развива пернициозна анемия. Недостигът на витамин В12 е резултат на заболяване на стомаха (атрофичен гастрит), при което не се произвежда един фактор, необходим за резорбцията на витамин В12. Тук играе роля и недостигът на фолиева киселина. От пернициозна  болест боледуват по-често лица между 50-и  60-годишна  възраст.
Симптоми на пернициозна анемия
Тя започва с постепенно с  отпадналост, главоболие, виене на свят, шум в ушите, диарии. По-късно (при нелекувани болнни) изтръпване накрайниците, мравучкане, смутена походка. Лечението с витамин В 12 подобрява състоянието . Анемията може да възникне, вследствие бърз и масов разпад (хемолиза) на червените кръвни клетки .
Причини за хемолитична анемия
Тази анемия се нарича хемолитична анемия. Хемолизата може да настъпи вследствие инфекции, отравяния, и медикаментозни влияния, алергични или имунни процеси. Разпадането на червените кръвни клетки може да се обуслови и от наследствени фактори. Лечението зависи от причината. Анемия се среща и в други случаи - бъбречни и инфекциозни заболявания, бременност и  др.
Кога да се вземат мерки при анемия
Какво е  важно да  се знае за анемията? У когато се появят белези на слабост, отпадналост, бледност на лицето и видимите лигавици, главоболие, виене на свят, шум в ушите - трябва да се мисли за анемия, да се изследва кръвта и урината, за да се уточни видът на анемията и да се започне подходящо лечение.
 
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Рекламите

* EU Directive


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.1.1