evropea.com - Форум здраве.Всичко за вашето здраве
Март 19, 2018, 02:46:02 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

КАРТИЧКИ ЗА ИМЕНИ ДНИ
 
  Заглавна Страница   Forum   Помощ Търси Вход Регистрирай  
* СОЦИАЛНА МРЕЖА. СРЕЩНИ СВОЯ ДВОЙНИК

* evropea.com
 
 
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

* Онлайн
Dot Online Guests : 2
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 2

* Реклами

* Времето

* ВСИЧКО ЗА СВИНСКИЯ ГРИП

Спонсорирана връзка

Реклама


* Последно мнение от форума
xx Re: Шум в ушите
[Уши, нос и гърло]
JuliPetkov80
Януари 31, 2018, 07:38:33

Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Дискова херния  (Прочетена 3299 пъти)
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 100


Профил Ел. поща
« -: Май 05, 2009, 08:10:38 »
ОтговорОтговор

Описание на дискова херния
Поради сравнително голямата честота на случаите голямо внимание заслужава и дисковата херния, тъй като тя е причинител на болките в кръстно-поясната, шийната и по-рядко гръдната област. Дисковата херния представлява нарушаване на целостта на диска на прешлена (особена хрущялно-съединителна тъканна пластинка, свързваща прешлените), при което частички от него  или неговото централно ядро изкачат назад или встрани и притискат минаващото оттам коренче на нерва.
Симптоми на дискова херния
Дисковата херния обикновено се порявява при резки, внезапни движения и вдигане на тежести. Явява се с внезапна, сразяваща болка в съответната част на тялото (шийна, гръбна, кръстно-поясна), блокиране на движенията, заставане в обезболяваща поза. Болката е типично коренчева и обикновено е непоносимо силна. Болният е в принудителна поза и всяка промяна, напъване, движение, разтягане усилва болките. Макар че обикновено се засяга едно коренче, блокирането засяга повече стави и мускулни групи. При изследването обикновено може точно да се установи мястото на хернията. Нерядко може да настъпи спонтанно оздравяване (когато хернията не е пълна) и  тогава всички явления изчезват внезапно или в разстояние на няколко дни. Чести са обаче повтарянията - при незначителни движения  (дори в леглото), при изкашляне, подскачане.
Лечение на дискова херния
Лечението на дисковата херния в началото е предимно с физикални средства. Широко се практикува т. нар. ръчно-мануално) лечение, известно сред хората като опъване, разтягане или отпускане на болезнено свития мускул. Трябва да се разбере и запомни добре, че този способ Преди всичко помага за деблокиране, освобождаване на съседни стави и мускули. Той е най-ефикасен, когато не се касае за истинска дискова херния, а за защитен блокаж на съответните тъкани, получен при внезапни движения или вдигане на тежести. В този случай ръчното лечение помага изцяло. В началните етапи и повтарящите се случаи на непълна, частична херния ръчното манипулиране също помага, освобождава блокажа и връща обратно започналото изсипване. Има доста опитни народни лечители, които владеят някои прийоми на разтягане и ръчно манипулиране, с които бързо и ефикасно помагат на болните. Сега вече е създадена цяла наука, клон на физиотерапията, в която ръчното манипулиране е поставено на научни основи при пълно познаване анатомията и физиологията на областите, в които се манипулира. В тази област има вече немалко добре подготвени физиотерапевти. Когато прояви на заболяването показват, че е налице изявена дискова херния, която не се поддава на възстановяване с многократно повторение на процедурите, единственото лечение е хирургичното. Много важен въпрос, който вълнува боледуващите, е трябва ли да се оперират, операцията предпазва ли от повтаряне на заболяването и може ли да се постигне пълно излекуване и без операция? Казахме вече кога операцията се налага. Трябва да прибавим още, че с нея не бива да се закъснява, за да не се получат усложнения от притискането и на други коренчета, на кръвоносни съдове и пр. и докато притиснатото коренче не е трайно увредено. Когато операцията е направена навреме и се премахне причината - постига се пълно излекуване без остатъчни явления. Неоперативното лечение се провежда в съответните болнични отделения, физиотерапевтични кабинети и в балнеоса-наториумите в Павел баня, Бургаски, Пловдивски и Хасковски бани.

доц. д-р Р.Ралчев

Активен
balada
Newbie
*
Публикации: 1


Профил Ел. поща
« Отговор #1 -: Февруари 17, 2010, 04:17:44 »
ОтговорОтговор

На сайта по-долу може да прочетете още за дисковата херния, като например приложениетоо на вкстензии, как да се предпазим от рецидив след като вече имаме дискова, как и къде да направим ядрено магнитен резонанс с цел да сме сигурни дали става въпрос за дискова херния или нещо друго.

http://www.svode.com/disk_search.htm
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Рекламите

* EU Directive


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.1.1