evropea.com - Форум здраве.Всичко за вашето здраве
Февруари 20, 2018, 03:15:57 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

КАРТИЧКИ ЗА ИМЕНИ ДНИ
 
  Заглавна Страница   Forum   Помощ Търси Вход Регистрирай  
* СОЦИАЛНА МРЕЖА. СРЕЩНИ СВОЯ ДВОЙНИК

* evropea.com
 
 
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

* Онлайн
Dot Online Guests : 4
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 4

* Реклами

* Времето

* ВСИЧКО ЗА СВИНСКИЯ ГРИП

Спонсорирана връзка

Реклама


* Последно мнение от форума
xx Re: Шум в ушите
[Уши, нос и гърло]
JuliPetkov80
Януари 31, 2018, 07:38:33

Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Инсулт. Исхемичен мозъчен инсулт  (Прочетена 1767 пъти)
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 100


Профил Ел. поща
« -: Май 12, 2009, 12:03:48 »
ОтговорОтговор

Описание на исхемичен мозъчен инсулт
Спирането на кръвния ток в мозъчните съдове може да се получи по няколко начина:
 1. Внезапно запушване на съда от кръвен съсирек (т. нар. ембол). Това може да се получи у болни със сърдечен порок и при по-възрастни хора с атеросклеротично променени съдове, когато се развие атеросклеротична плака.
2. Постепенно образувала се запушалка (тромб) върху изменена съдова стена (при атеросклеротично възпаление на съда).
Причини за исхемичен мозъчен инсулт
 При тези два случая съществува груба механична пречка по пътя на кръвния ток. У възрастни хора с нарушен ритъм на сърцето това се получава  при: внезапно спадане на кръвното налягане, значителна загуба на течности, кръвоизлив от язва и пр. може да се получи недостиг на кръв в даден мозъчен съд, който е претърпял някакво из менение - напр. намалил се е неговият просвет от атеросклеротични плаки. При нормално и правилно кръвообращение и запазено оптимално (отговарящо на нуждите) кръвно налягане и количество на циркулиращата кръв това стеснение на мозъчния съд все пак пропуща известно количество кръв, която е достатъчна, за да се поддържа нормалното функциониране на съответната мозъчна област. При екстрени условия обаче - (спадане на кръвното налягане, загуба на течности, кръвоизливи и пр.) това количество кръв е вече недостатъчно и мозъчната тъкан изпитва кислороден глад. Ако за няколко  минути не се включат автоматично коригиращи механизми, които да обезпечат кръвоснабдяването, развива се мозъчен инфаркт. В зависимост от това, по кой начин е бил изключен кръвния поток, проявите на мозъчния инфаркт се развиват  с различна бързина. Така например при остро, внезапно запушване на съда (емболия), заболяването започва внезапно, често със загуба на съзнание или с първоначален епилептиформен гърч и  бързо оформяне на парализа на ръката и крака от едната страна. Както се вижда, това начало на мозъчния инфаркт прилича много на кръвоизлива от разкъсване на кръвоносен съд. При останалите два вида на изключване на кръвоснабдяването (чрез постепенно запушване на съда от тромб или без тромб) проявите на мозъчния инфаркт настъпват по-бавно. Твърде често това става през нощта и болният се събужда с парализирана ръка и крак. При това  има и някои предвестници.
Симптоми на настъпващ исхемичен инсулт
лесна умора
главоболие, пребледняване
поява на аритмия
изтръпване на ръката
или крака, които след това се парализират
Най-често болният не губи съзнание. Тези белези означават,  че започва намаляване на кръвния ток към мозъка и това изисква изследване и вземане на предохранителни мерки, за да не се стигне до развитие  на инфаркт. По-нататъшното развитие на заболяването и съдбата на болния зависят от: големина на инфаркта, състояние на сърдечносъдовата система, възможности за компенсиране на недостига от кръв, настъпване на усложнения от страна на бъбреците, сърцето, белите дробове. При мозъчния исхемичен инсулт изходът остатъчна пареза на едната половина на тялото е по-честа, възстановяването е по-бавно и не е в такава значителна степен, каквато се наблюдава при мозъчния кръвоизлив.

доц. Р.Райчев
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Рекламите

* EU Directive


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.1.1