evropea.com - Форум здраве.Всичко за вашето здраве
Февруари 20, 2018, 03:16:18 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

КАРТИЧКИ ЗА ИМЕНИ ДНИ
 
  Заглавна Страница   Forum   Помощ Търси Вход Регистрирай  
* СОЦИАЛНА МРЕЖА. СРЕЩНИ СВОЯ ДВОЙНИК

* evropea.com
 
 
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

* Онлайн
Dot Online Guests : 4
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 4

* Реклами

* Времето

* ВСИЧКО ЗА СВИНСКИЯ ГРИП

Спонсорирана връзка

Реклама


* Последно мнение от форума
xx Re: Шум в ушите
[Уши, нос и гърло]
JuliPetkov80
Януари 31, 2018, 07:38:33

Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Хеморагичен инсулт  (Прочетена 3391 пъти)
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 100


Профил Ел. поща
« -: Април 17, 2009, 03:32:14 »
ОтговорОтговор

Широкото разпространение на хипертоничната болест и атеросклерозата, засягащи и младата възраст, доведе до "подмладяването" на мозъчните инсулти, т. е. до появата и в млада възраст на тежките усложнения на тези две болести, изразени в мозъчен кръвоизлив или мозъчен инфаркт. Затова още в началото трябва да се каже, че на първо място се поставя въпросът за профилактиката на мозъчните инсулти чрез ранно и системно лечение на хипертоничната болест и атеросклерозата. Нарушенията в мозъчното кръвоснабдяване се проявяват в три разновидности: кръвоизлив, инфаркт на мозъчната тъкан или преходно нарушение, т. е. такова, което настъпва за много кратко време и се компенсира, без да остави трайни външни белези.
Описание на хеморагичен инсулт
Мозъчният кръвоизлив протича в две основни клинични форми - като кръвоизлив вътре в мозъчната тъкан или като кръвоизлив между меките мозъчни обвивки (т. нар. Субарахноидален кръвоизлив). В редица случаи може да има смесен мозъчно-субарахнондален кръвоизлив. Кръвоизлив в мозъчната тъкан се получава или от разкъсване на мозъчен кръвоносен съд, или от сливането на точковидни малки кръвоизливи при повишена пропускливост на съдовата стена. Най-често се получава при хипертонична болест, а по-рядко при атеросклероза, при някакво възпалително увреждане на кръвоносните съдове на мозъка (напр. от ревматизъм) или пък при някои вродени аномалии в развитието на мозъчните съдове.
Симптоми на хеморагичен инсулт
Когато кръвоизливът  е резултат от разкъсванена съд, тогава той настъпва изведнъж, внезапно, обикновено на фона на значителна повишено кръвно налягане. Болният обикновено загубва съзнание с едновременно парализиране на едната половина на тялото. Състоянието е тежко, драматично и застрашаващо живота.
Прогнози при хеморагичен инсулт
Изходът зависи от редица фактори:
1. От мястото на кръвоизлива - има област на мозъка, където разрушаването на мозъчната тъкан от излялата се кръв и оток на мозъка е несъвместимо с живота и заболелите загиват в първите 24 часа. В други места кръвоизливът се преживява и тежкото състояние се овладява, съзнанието  се прояснява. Постепенно парализираните крайници се раздвижват и в течение на няколко месеца се оформя по-лека или по-тежка пареза на едната ръка и единия крак, които в следващите месеци или 1-2 години при активна рехабилитация могат да се подобрят и да останат само незначителни смущения.
 2. От общото състояние на организма- на първо място на сърцето, белите дробове, бъбреци. При запазена функция на тези органи или при своевременно овладяване на настъпилите в тях усложнения през острия период на кръвоизлива възстановяването е по-бързо и по-резултатно.
3. От навременното активно лечение в специализирано заведение.
При сливащите се малки кръвоизливи картината е също тежка, но се развива в продължение на минути, а не мигновено. Състоянието постепенно се задълбочава, стига се до различна дълбочина на загуба на съзнание. По-нататъшното развитие е както при описаната картина на разкъсване на мозъчния съд.
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Рекламите

* EU Directive


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.1.1