evropea.com - Форум здраве.Всичко за вашето здраве
Март 21, 2018, 10:50:05 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

КАРТИЧКИ ЗА ИМЕНИ ДНИ
 
  Заглавна Страница   Forum   Помощ Търси Вход Регистрирай  
* СОЦИАЛНА МРЕЖА. СРЕЩНИ СВОЯ ДВОЙНИК

* evropea.com
 
 
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

* Онлайн
Dot Online Guests : 3
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 3

* Реклами

* Времето

* ВСИЧКО ЗА СВИНСКИЯ ГРИП

Спонсорирана връзка

РекламаСтраници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Фимоза  (Прочетена 1269 пъти)
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 100


Профил Ел. поща
« -: Май 01, 2009, 11:42:22 »
ОтговорОтговор

Описание на увеличението на простатата
Увеличението на простатната жлеза се наблюдава в 30-40% от мъжете между 50-6О-годишна възраст и в 75-90% у мъжете над 61 годишна възраст. Оплаквания дават обаче само 15% от засегнатите. При увеличението си простатната жлеза притиска пикочния канал и дава смущения в уринирането .
Причини за увеличение на простатата
Причините за увеличението на простатната жлеза не са изяснени достатъчно. Най-вероятно увеличението се обуславя от нарушен хормонален баланс у мъжа, настъпващ със застаряването. Изтъкват се и редица фактори, които благоприятствуват заболяването - застойни явления в малкия таз, полово въздържание или полово излишество, хроничен запек, хемороиди, заседнал начин на живот. Заболяването протича в три стадия, които обикновено не са ясно разграничени. Те се определят от степента на стеснение на пикочния канал и възможността на мускулатурата на пикочния мехур да преодолява това стеснение.
Стадии на заболяването
Първият стадий започва незабелязано с често уриниране, което принуждава болния да уринира 1-2 пъти през нощта. Уринирането обикновено не започва веднага, а след известна задръжка. Постепенно позивите за уриниране стават по-настойчиви, а струята на урината - по-слаба. Уринирането през нощта зачестява. В този стадий мускулатурата на пикочния мехур все още е в състояние да преодолее стеснението на пикочния канал. Този стадий може да продължи години наред.
През втория стадий мускулната сила на пикочния мехур намалява и той започва да се разтяга. Това довежда до непълното изпразване и задръжка на урина - т. нар. Застойна урина, която може да достигне до 1 литър. Честите позиви за уриниране се засилват, без да довеждат ДО пълното изпразване на мехура. Повишеното налягане в мехура се предава на пикочопроводите и бъбреци, кето нарушава тяхната функция.
През третият стадий мускулната сила на пикочния мехур се изчерпва напълно. Мехурът се препълва и преразтяга. Позивите за уриниране са постоянни, а урината се отделя на капки. Остатъчната урина в пикочния мехур понякога може да достигне до 2 литра.Апетитът намалява, появяват се сухост в устата, силна жажда, запек, отпадналост. 
Усложнения при увеличена простата
През време на заболяването често настъпват усложнения остра пълна задръжка на урината, бързо увеличаване обема на жлезата вследствие кръвонапълване при запек, диария, полова злоупотреба, употреба на алкохол. При пълна задръжка на урината се налага болният да бъде катетеризиран чрез вкарване на специална сонда в мехура. Застоят и инфекцията в пикочния мехур благоприятствуват образуването на камъни в мехура. Често усложнение е инфекцията на пикочните пътища и кръвотечение от пикочния мехур и пикочния канал (което може да се получи  и след катетеризация). Иэследването на увеличената простатна жлеза се извършва през правото черво.
Лечение на увеличената простата
Лечението на увеличената простатна жлеза през първия стадий (когато няма остатъчна урина) е консервативно. Забранена е консумацията на алкохолни напитки, необходими са мерки за преодоляване на запека, трябва да се избягва заседналият начин на живот. Медикаментозното лечение се ръководи от лекар уролог.

проф. В.Матеев

Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Рекламите

* EU Directive


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.1.1